Alexander Lukasjenko
Vitryssland

Lukasjenko anklagas för teater inför EU

Vitrysslands parlament kommer att förändra vallagstiftningen i landet som ett led i närmandet till EU. Men den auktoritära vitryska regimen har, trots planer på reformer, fortfarande svårt att ge minsta plats åt andra politiska grupperingar.

– Vi förstår att den gamla vitryska oppositionen som sedan 15 år tillbaka använder sig av slagord mot president Lukasjenko inte fungerar, säger Pavel Sevjarynets.

Han är ledare för ett nytt kristdemokratisk vitryskt parti som är tänkt som ett alternativ till både makten och de oppositionella grupperna.

Sedan början av året har partiet misslyckats med att registrera sig hos myndigheterna så nu lånar man lokaler av det radikala oppositionspartiet Folkfronten.

De vitryska kristdemokraternas registreringsansökan har avslagits flera gånger, trots att partiet kan tänka sig att samarbeta med den sittande makten både på nationell och regional nivå.

– Vi är beredda att samarbeta men makten är än så länge rädd för ett samarbete, säger Pavel Sevjarynets.

Om bara en vecka planerar kristdemokraterna att hålla sin andra kongress i den vitryska huvudstaden Minsk, men hittills har myndigheterna sagt nej till elva ansökningar om lokaler stora nog att hysa mötet.

Den sista utvägen kommer enligt partiet att bli ett olagligt torgmöte med upp till 800 delegater framför presidentadministrationen i centrala Minsk.

– Den vittryske presidenten Aleksander Lukasjenko spelar samma spel med EU nu som han tidigare gjorde med Ryssland.

Han lovar en massa saker som han inte har för avsikt att genomföra. Skillnaden är att EU verkar ha genomskådat spelet, enligt Sevjarynets.  

– Det har tagit EU ett år att börja förstå hur spelet med Lukasjenka fungerar medan det tog Ryssland tio år att fatta, säger Pavel Sevjarynets.

Fredrik Wadström, Minsk
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".