1 av 2
Upprörs över Odingas kritik.
2 av 2
Håller med Odinga.
EU:s biståndskommissionär:

"Kinas Afrikabistånd ges utan villkor"

Ska bistånd ges till infrastruktur eller demokrati och ger EU fel sorts bistånd? Den frågan togs genast upp på EU:s stora biståndsmöte i Stockholm i dag, efter kritiken i Ekot i morse från Kenyas premiärminister. EU:s biståndskommissionär Karel de Gucht var upprörd över kritiken.

– Det här handlar om att det finns många afrikanska ledare som tycker om att Kina just nu öser in biståndspengar i Afrika, utan villkor, sa EU:s biståndskommissionär Karel de Gucht, inte utan viss irritation.

Han påpekade också Kenyas egna politiska problem, efter det omstridda senaste valet och sa att frågan om att välja mellan vägar och styrelseskick måste ses i ljuset av dem.

Men de Gucht sa också att EU måste acceptera att det nu finns en ny aktör, Kina, på världsscenen och att det ställer nya frågor, som i dag, och att det inte finns några enkla svar.

Det blev en livlig debatt om kritiken från Kenyas premiärminister Raila Odinga i Ekot i morse, där han sa att EU:s bistånd går till fel saker, medan Kina satsar på det som behövs, nämligen infrastruktur.

Men Liberias president Ellen Johnson Sirleaf tycker att premiärminister Odinga har rätt.

– Om vi frågar vårt eget folk i Liberia, vilket i sig vore en övning i demokrati, så svarar de "vägar". Av den enkla anledningen att utan infrastruktur kan de inte ta del av allt det andra vi vill erbjuda, som utbildning till exempel, eller att delta i att bygga en demokrati, säger Ellen Johnson Sirleaf.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".