Vitrysslands rättsystem i förändring

I Vitryssland har FN:s utvecklingsprogram just sjösatt ett EU-finansierat projekt för att stödja mänskliga rättigheter. Men vitryska människorättsaktivister är oroliga för att EU kommer att kompromissa alltför mycket med landets totalitära regim.

– Vi har diskuterat de problem som vitryska juridiska kretsar varit redo att diskutera, säger Uladzimir Scherbau på FN-kontoret i Vitrysslands huvudstad Minsk.

– Det är klart att vi varit realister, i någon mening opportunister, säger Scherbau och syftar på den massiva internationella kritik som under många år riktats mot det vitryska rättsväsendet för grova brott mot grundläggande mänskliga rättigheter.

Vitryssland är det enda landet i Europa som ännu inte är medlem i Europarådet och omfattas därför inte av europeiska konventioner om mänskliga fri- och rättigheter.

På bordet framför Scherbau ligger nu de fyra tjocka volymerna på över 3 000 sidor med rekommendationer om hur Vitryssland kan förbättra sitt rättssystem. Rekommendationerna har utarbetats under två års tid av en grupp bestående av vitryska och internationella experter.

Tatiana Gatsura på vitryska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter säger att det inte är något fel på rekommendationerna i sig men att det saknas mekanismer för att implementera dem.

– Av alla beslut som tagits till stöd för mänskliga rättigheter har inte ett enda blivit åtgärdat i landet, säger Tatiana Gatsura på vitryska Helsingforskommittén.

Liksom många människorättsaktivister i Vitryssland är Gatsura orolig för att den pågående dialogen mellan EU och den totalitära vitryska regimen ska leda till alltför stora kompromisser från EU:s sida.

– Det är trots allt väldigt viktigt att Europa inte gör avkall på sina värderingar i förhandlingarna med Vitryssland, säger Tatiana Gatsura.

De fyra tjocka banden med rekommendationer om förbättringar av det vitryska rättssystemet har skickats ut till alla domare, åklagare, advokater, lagstiftare och andra berörda i hela landet. EU har betalat 850 000 dollar för att genomföra projektet. Nu återstår det att genomföra förändringarna, säger Uladzimir Scherbau på FN:s utvecklingsprogram i Vitryssland.

– Vi vet inte om någon ens kommer att titta på rekommendationerna men vi räknar med de vitryska myndigheternas goda vilja och sunda förnuft, säger Uladzimir Scherbau.

Fredrik Wadström, Minsk
fredrik.wadström@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".