Aktivister gripna i Kongo Kinshasa

I Kongo Kinshasa lever människorättsaktivister och journalister farligt. Under de senaste månaderna har situationen förvärrats i östra Kongo, på grund av en militäroperation. Flera människorättsaktivister har gripits och journalister har hotats.

I staden Bukavu i östra Kongo har journalister tvingats till självcensur.

Visst är journalister rädda, säger Chouchou Namegabe Dubuisson. Hon är koordinator på AFEM, en organisation för kvinnliga journalister.

Tre kvinnliga journalister här i Bukavu har fått dödshot, ingen vet helt säkert varför, och två av de tre kvinnorna har lämnat staden. Under de senaste två åren har tre journalister mördats, två av dem från FN-radion, Radio Okapi.

Den franska radion Radio France International:s, RFI, sändningar har släckts ner av kongolesiska myndigheter. RFI anklagades för att hetsa soldater att göra uppror.

Skrivningarna i Kongos grundlag om yttrandefrihet väger lätt.

Journalister har börjat idka självcensur, säger Chouchou Namegabe Dubuisson. Kongo är fortfarande i konflikt och det finns vissa saker som man inte kan kritisera. Ett exempel är militäroperationer.

På senare tid har flera människorättsaktivister gripits, för att de varit kritiska mot makten, eller som Golden Misabiko, för att han publicerat en rapport om statens inblandning i illegal gruvhantering. Han dömdes till åtta månaders villkorligt fängelse.

Ändå är det många organisationer som fortsätter kämpa för demokratin. Dieudonné Kyalanga-lilwa i organisationen Héritiers de la Justce, är en av dem.

– Man kan inte bara lägga armarna i kors då kommer ingen social utveckling att ske, det blir ingen demokrati. Det finns värden som man måste försvara, som barns rättigheter, kvinnors rättigheter och en fri press, säger Dieudonné Kyalanga-lilwa.


Margareta Svensson, SR:s Afrikakorrespondent
margareta.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".