Bråk på Tempelberget i Jerusalem

Uppdaterad: 09:19
Israeliska poliser stormade i dag in på moskéområdet på Tempelberget i Jerusalem, där de möttes av stenkastande palestinier.

Motivet till insatsen var, enligt tidningen Jerusalem Post, att polisen hade sett på övervakningskameror hur unga palestinier förberedde sig för kravaller. Bland annat hade de lyft fram tunnor med olja att hälla på marken, enligt tidningen.

Senare uppgav polisen att tolv personer har gripits efter oroligheterna på Tempelberget. Totalt uppgavs cirka 100 personer ha deltagit. Polisen använde chockgranater mot palestinierna, men förnekar palestinska uppgifter om gummimantlade kulor och tårgas.

Någon timme efter det första bråket blev nytt tumult, då i gamla stadens gränder utanför själva moskéområdet. Unga palestinier sågs kasta stenar och skrot från hustak mot israeliska poliser nedanför. På en plats utbröt en mindre brand, rapporterar Reuters.

På förmiddagen rapporterades att helikoptrar var i luften och israelisk polis och militär gått in i moskéområdet på Tempelberget igen.

Det har varit oroligt på och kring Tempelberget, eller al-Haram al-Sharif som muslimer kallar det, flera gånger den senaste tiden. Olika religiösa ledare bland både palestinier och israeler har uppmanat sina anhängare att ta sig till Tempelberget, och det i sin tur har flera gånger resulterat i kravaller.

Tempelberget intogs av Israel tillsammans med östra Jerusalem 1967 och annekterades senare, en åtgärd som inte är erkänd av världssamfundet. Det var där den andra palestinska intifadan bröt ut hösten 2000. Det skedde kort efter ett besök av dåvarande israeliske oppositionsledaren Ariel Sharon.

Tempelberget är judendomens heligaste plats och den tredje heligaste i islam efter Mecka och Medina i Saudiarabien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".