En palestinsk pojke hämtar vatten. Foto: Eyad Baba/Scanpix.
Amnesty International:

"Palestinsk vattenbrist är diskriminering"

Israeliska medborgare i Israel förbrukar fyra gånger så mycket vatten som palestinier på Västbanken. Det skriver människorättsgruppen Amnesty International i dag i en rapport, där Israel beskylls för att neka palestinierna en mänsklig rättighet - vatten.

På ett blomkålsfält på Västbanken är blomkålshuvudena inte större än apelsiner. Vissa är små som aprikoser. Och det beror på att det inte finns något vatten, säger den unge bonden Yehyia.

För Yehyia är det inte självklart att allt är Israels fel. Han är även missnöjd med den palestinska myndighetens vattenhantering, och med klimatförändringarna. Förr regnade det, säger den 23-årige bonden bestämt, som om han förfogade över hela byns kollektiva regnminne. Men nu är till och med djuren törstiga, säger han.

Elva ovanligt trubbnäsiga gravida getter trängs i ladugården som ligger i bottenvåningen på familjens bostadshus. Yehia skruvar på kranen i ladugården, men det kommer inte en droppe.

– I de israeliska bosättningarna finns det till och med simbassänger, har jag hört, säger Yehiya.

Hans mamma berättar att vattnet som de köper per kubikmeter har blivit dyrare de senaste åren sedan tankbilen fick börja ta omvägar på grund av Israels säkerhetsavspärrningar runt bosättningarna.

Amnesty International hävdar i sin rapport att Israel, som kontrollerar större delen av vattenresurserna på den ockuperade Västbanken, diskriminerar palestinierna, medan de olagliga israeliska bosättningarna tilldelas näst intill obegränsade mängder vatten, enligt Amnesty.

I Maaleh Adumin, som är en av de största israeliska bosättningarna på Västbanken, kastar sig två skolpojkar i poolen. Här finns blomrabatter, palmkantade vägar, gräsklädda refuger med sprinklersystem, och kommunal simbassäng.

Skillnaderna mellan palestinska byar och israeliska bosättningar på Västbanken är omöjliga att förneka. Men Israel har tidigare tillbakavisat kritik från till exempel Världsbanken, som i våras i en rapport kom fram till ungefär samma sak som Amnesty: att Israel använder fyra gånger så mycket vatten som palestinierna.

Enligt Israel stämmer inte dessa siffror, men samtidigt har israeliska politiker använt just vatten som argument mot att avträda den ockuperade västbanken. Benjamin Netanyahu sa till exempel i slutet av 1990-talet att när en hemmafru i Tel Aviv skruvar på kranen så ska det rinna vatten ur den. Därför kan vi inte fatta förhastade beslut som leder till att kontrollen över vattnet hamnar i fel händer, sa Netanyahu.


Cecilia Uddén, Jerusalem
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".