Karadzic kan inte tvingas till rättssalen

I dag återupptas folkmordsrättegången i Haag mot den bosnienserbiske tidigare ledaren Radovan Karadzic. Allt tyder på att han, liksom i går, inte dyker upp i rättssalen. Och rätten kan inte tvinga dit honom.

– Vi använder inte fysiskt tvång, säger Nerma Jelacic vid FN-tribunalen i Haag.

Meningen är att åklagarsidan ska hålla sin inledning i dag.

Många befarar att den nu 64-årige Radovan Karadzic ska förhala rättegången på samma absurda sätt som Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic gjorde.

Rättegången mot Karadzic är en av de absolut viktigaste efter Balkankriget. Åtalspunkterna gäller folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten för Karadzic roll i kriget i Bosnien på nittiotalet.

Karadzic har valt att inte ha någon advokat utan försvarar sig själv. Han har flera gånger begärt mer tid för förberedelser. Men rättegången har redan blivit uppskjuten och domstolen vill att processen ska komma igång.

En lösning kan vara att rätten påtvingar Karadzic en försvarare, men då måste försvararen ha tid att sätta sig in i det omfattande materialet, vilket också kan försena förhandlingarna.

Marko Sladojevic som är juridisk rådgivare åt den åtalade och som träffat honom i cellen säger att Karadzic aldrig går med på att bli påtvingad en försvarare.

Enligt Marko Sladojevic skulle det vara ett rättsligt självmord för Karadzic att delta i rättssalen utan att vara tillräckligt förberedd.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".