Lämnade Sverige i dag.

Plavsic har lämnat Sverige

Uppdaterad: 11:40
Den förra bosnienserbiska presidenten och krigsförbrytaren Biljana Plavsic har lämnat Sverige i dag. Hon dömdes till elva års fängelse av krigsförbrytardomstolen i Haag 2003. Hon flygs nu till Belgrad i Serbien.

Biljana Plavsic har avtjänat sitt straff i svenskt fängelse. I förra veckan blev hon villkorligt frigiven.

Det blir Serbien som blir den tidigare biologiprofessorns hem, en lägenhet står och väntar på henne i Vracar, i centrum av Belgrad. Plavsic är visserligen medborgare i Bosnien Hercegovina, men att återvända dit anses inte säkert för henne längre.

Också i Belgrad ska säkerhetsarrangemanget kring hennes återvändo vara omfattande. Det har landets inrikesminister sagt i en tidningsintervju, och extra polisförstärkning har beordrats.

För den serbiska regeringen kan Plavsics närvaro bli känslig. Hennes tidigare hårda linje ogillades till och med av dåvarande presidenten Slobodan Milosevic, han som själv ställdes inför krigsförbrytartribunalen i Haag. Att inte ta emot henne är inte heller möjligt för en regering som försöker balansera stark nationalism med att platsa i EU.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".