Bara i Belgien: Någon stjäl ett lokaltåg.
p1-morgon

Saker som händer bara i Belgien

Vissa saker händer bara i Belgien, och belgare tillhör ett av de folken i Europa som har en läggning åt det absurda. Jag menar att verkligheten här i Belgien hjälper till.

Jag tänker på det när jag läser i tidningarna om hur någon, alltså någon annan en lokföraren, tog och körde iväg med ett lokaltåg som stod vid en station utanför Bryssel. Svaret på frågan varför han gjorde det var ”därför att det gick, därför att det inte behövdes mer än en fyrkantsnyckel som går att köpa i vilken järnvaruhandel som helst för att öppna dörren till förarhytten”. Naturligtvis passade samma fyrkantnyckel också till att starta tåget.

Någon tyckte det var kul att åka tåg helt enkelt. Till nästa station, sedan hände inget mera, förutom att en snopen lokförare på första stationen kom och såg att hans tåg redan hade avgått – utan honom. Det händer nog bara i Belgien.

En annan sak jag tänker på är att en av tunnelbanelinjerna här i Bryssel förlängdes så att den går som en ring runt innerstaden där den vänder och åker tillbaka från samma ställe. Nu är det som tidigare var den ena ändhållplatsens namn båda ändhållplatsers gemensamma namn. För att lindra resenärernas förvirring har man ett tillägg i parantes bakom ändhållplatsnamnet så att man ska veta vilket håll man ska åka. Mycket hänsynsfullt, men det händer nog bara i Belgien.

En engelskspråkig tidskrift här i Belgien som vänder sig till alla utlänningar som bor i landet har rent av en rubrik som heter ”Only in Belgium”. Där listas galna smånotiser som den om stölden av 15 trädgårdstomtar hos ett par som i grannskapet kallas för herr och fru Tomte, på grund av att de har hundratals trädgårdstomtar. Tjuvarna ska ha lämnat en lapp där det stod att tomtar hör hemma i skogen.

Eller en notis om en omröstning på nätet om Belgiens fulaste hus. Eller om dagiset som slutar ha tomte på julfesten eftersom så många barn börjar gråta när de ser tomten. Eller om paret som åkte fast för att ha stulit en sko och bara tagit den ena av två herrskor. De behövde inte den andra eftersom tjuven som själv tänkte använda skon är enbent. Och så vidare. Sådant händer alltså bara i Belgien.

Jag trodde därför att det var ett skämt när den belgiska staten lanserade en kampanj för att locka utländska investerare. De hade döpt kampanjen till, just det, ”Only in Belgium”. Kampanjen vill påtala de unika fördelarna med Belgien. Centralt läge i Europa, bra skattevillkor för företagare, utmärkt sjukvårdssystem och så vidare.

En belgisk bloggare som jag läste tycker att det var ett skämt att ta upp skattesystemet som en fördel. Det enda han kunde se vara till fördel för utländska investerare är att skattesystemet här är så komplicerat att ingen i Belgien heller förstår sig på det. Han föreslog istället att orden only in Belgium borde följas av några av de här påståendena:

Bara i Belgien kan fyra bilar närma sig en korsning och sedan står alla still eftersom alla ger varandra högerföreträde. Eller bara i Belgien har motorvägarna belysning för att man ska kunna se frosthålen. Eller bara i Belgien har lyktstolparna olika färg beroende på vilket språk som talas i kommunen där stolpen står. Ett land för investerare med absurd humor kanske?

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".