Frånvarande även i dag.

Karadzic fortsätter att bojkotta rättegång

Den bosnienserbiske tidigare ledaren Radovan Karadzic var frånvarande även när den andra rättegångsdagen vid FN:s krigsförbrytartribunal nyss inleddes. Karadzic är bland annat åtalad för folkmord efter Balkankriget.

Domaren O-Gon Kwon betonade att rätten framfört varningar om att ett juridiskt ombud kan utses om Karadzic fortsätter att bojkotta förhandlingarna och att rättegången kan fortsätta och vara giltig utan den åtalade. 

Den åtalade Radovan Karadzic har valt att sköta försvaret men vill ha mer tid till förberedelser.

Åklagarsidan ifrågasatte först att rättegången kunde fortsätta men startade sedan anförandet och sade att Karadzic var överbefälhavare vid den etniska rensningen i Bosnien under kriget där på nittiotalet.

En video i rättssalen visade hur den förre bosnienserbiske ledaren blickade ut över ett Sarajevo i krig.

Karadzic är åtalad för elva fall av folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten. Hans juridiska rådgivare säger att det vore ett rättsligt självmord om Karadzic skulle delta i salen utan att vara tillräckligt förberedd.

Men många är rädda att den åtalade försöker förhala processen på samma absurda sätt som Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic gjorde.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".