USA

Planerade attackera Jyllands-Posten

I USA har två män från Chicago gripits misstänkta för att ha planerat terrorattentat utomlands. Enligt det amerikanska justitiedepartementet var ett av målen den danska tidningen Jyllands-Posten.

Enligt amerikanska FBI ingick planer på en eller flera attacker mot Jyllands-Postens fastigheter och anställda.

Det två männen som är i 50-års åldern greps tidigare i oktober. En av dem är kanadensisk medborgare och den andre amerikansk.

En av männen tros ha gjort två resor till Danmark i år för att finna lämpliga terrormål, uppger FBI. Han ska ha planerat attentat tillsammans med ytterligare tre personer som anses ha kontakter med kända pakistanska terrorgrupper.

Mannen ska ha varit på väg till Pakistan för att träffa medlemmar ur den pakistanska militanta rörelsen Lashkar-e-Taiba när han greps, skriver BBC.

Den andre av de två som gripits misstänks ha stött terrorplanerna ekonomiskt.

Jyllands.Posten uppmärksammades internationellt när den september 2005 publicerade karikatyrteckningar av profeten Muhammed. Publiceringen ledde bland annat till att stormarknader i arabstater vid Persiska viken slutade sälja danska varor i protest mot de kontroversiella karikatyrerna.

Jani Pirttisalo
jani.pirttisalo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".