Pakistan

80 döda i bombattentat mot marknad

Uppdaterad 12:20
Uppemot 80 människor har dödats i Pakistan och fler än 150 skadades vid ett bilbombsattentat mot en marknadsplats i staden Peshawar. På marknaden såldes mest produkter för kvinnor och de flesta döda rapporteras vara kvinnor och barn.

Förövarna såg till att bomben exploderade i ett av staden Peshawars folktätaste områden, den så kallade Meena-basaren i centrum.

Efter den massiva explosionen rasade byggnader, medan andra fattade eld. Ögonvittnen beskrev ohyggliga scener med döda och lemlästade människor.

Polis säger att många kvinnor och barn är bland de över 80 döda och runt 200 skadade. Bomben exploderade i ett område fullt av små butiker med allt från damkläder till livsmedel.

Dagens bombdåd är den blodigaste attacken i Pakistan på två år, och misstankarna faller genast på talibaner. De muslimska extremisterna har tagit på sig skulden för liknande bombdåd tidigare, med hänvisning till att de är en hämnd för pakistanska militärens offensiv mot religiösa extremister i klanområdena nära afghanska gränsen.

Dagens bilbomb i Peshawar kom bara några timmar efter att USA:s utrikesminister Hillary Clinton anlänt för ett tredagarsbesök i Pakistan.

USA är en av den pakistanska regeringens viktigaste allierade. Washington sätter stark press på Pakistan att intensifiera jakten på extremister. Clintons besök är kontroversiellt, en del pakistanier tycker att USA fått för stort inflytande.

Men samtidigt säger USA nu att man vill vidga sitt ekonomiska stöd, från ensidig militär hjälp till projekt som mera gynnar Pakistans många fattiga.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".