Foto: Pavel Golovkin/Scanpix.
p1-morgon

Valfusk-anklagelser oroar bara på ytan

Det som skulle kunna ha varit en skälvning före ett större skalv, tycks som vanligt ha blivit bara en krusning på ytan. Efter anklagelser om valfusk i de ryska regionvalen för drygt två veckor sedan har det varit en lite oroligare period är vanligt för den styrande ryska eliten.

Vid ett tillfälle marscherade till och med de tre minoritetspartierna ut ur det ryska parlamentet Duman i protest mot det de betraktade som riggade val för att ge det styrande partiet, Enade Ryssland, ännu mer makt.

Jag säger minoritetspartier eftersom det är svårt att kalla Kommunistpartiet, Liberaldemokraterna och Ett Rättvist Ryssland för oppositionspartier. De är oftast alldeles för Kremltrogna för att vara någon riktigt opposition. Därför var det egentligen ännu mer uppseendeväckande när de vandrare ut ur Duman i protest.

– Vad är det för mening att ha ett juridiskt system och lagar, om de bara passar ett parti? sa en kommunistisk Dumaledamot till internationella nyhetsbyråer.

Men de mindre partierna kom tillbaka och arbetet i det ryska parlamentets underhus påverkades inte sådär överdrivet, med tanke på att regerande Enade Ryssland med Vladimir Putin i spetsen har 70 procent av de 450 mandaten.

I lördags fick de protesterande partierna också igenom sitt krav att få träffa president Medvedev och allas sura miner var som bortblåsta. Aningen uppseendeväckande kanske, med tanke på att Medvedev direkt efter valen gick ut och gratulerade Enade Ryssland till en välförtjänt storslam i de 75 regionvalen. Samtidigt som andra partiers politiker och oberoende bedömare talar om valfusk.

En av de mest uppseendeväckande incidenterna inträffade i en av Moskvas valkretsar. Det lilla liberala oppositionspartiet Jablokos partiledare Sergej Mitrochin gick och röstade med sin familj. Tv-bilder i ett av de mindre tv-bolagens nyhetssändningar visade hur Sergej Mitrochin stoppade ner sin röst sedel i valurnan.

Enligt egen uppgift röstade han (inte helt oväntat) på det egna partiet, Jabloko. När det officiella röstresultatet från valkretsen redovisades, hade Enade Ryssland fått 90 procent och Jabloko fått 0 röster, trots att partiledarens familj bevisligen varit där och röstat.

I många länder hade varenda politisk journalist kastat sig över en sådan nyhet. I de ryska statskontrollerade rikstäckande tv-kanalerna blir det en nyhet bara om Kreml vill att det ska bli det.

I går i tv gjorde den ryske presidenten ett försök att visa att han verkligen menar allvar med sitt prat om demokratiska reformer. Dmitrij Medvedev vill inte göra om regionalvalen men han sa att alla anklagelser om fusk måste granskas noga. Fast, la han till, valresultatet i lokalvalen speglar trots allt de ryska medborgarnas vilja.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".