Studenter strider för mer demokrati

I Österrike protesterar studenter över hela landet mot försämringar av studievillkoren. I Wien ockuperar de universitetets största hörsal och har demonstrerat för sina krav.

Det var minst tiotusen studenter på Wiens gator.

– Jag vill bidra till ett bättre samhälle, Men jag vill ha tid att utbilda mej och bli en kritisk myndig medborgare, säjer den här Wien-studenten.

Och i stora hörsalen på Wiens universitet pågår ingen undervisning de här dagarna; där äter, sover och diskuterar studenter. De har gjort en lång kravlista. Regeringen vill införa högskoleavgifter och dessutom höja intagningskraven på olika utbildningar, som mastersutbildningar.

Studenterna vill att österrikiska universitet ska vara öppna för alla, utan avgifter. De anser också att utbildningarna har blivit för näringslivsanpassade. De kräver demokratisering när det gäller besluten på universiteten och de klagar över brist på lärare och lokaler.

Under de första dagarna av ockupationerna vägrade studenterna också att tala med journalister. De ville heller inte utse några talespersoner. Ingen skulle vara över någon annan.

Studenterna i Wien krävde också möten med regeringen och universitetets rektor, men bara om de kom till den ockuperade hörsalen. Någon brådska var det inte, sa studenterna. De blir kvar i hörsalen, var budskapet.

Nu har ändå en grupp bland de ockuperande ändå tackat ja till ett möte med den österrikiske utbildningsministern. Det ska ske i dag. Och inför mötet har ministern sagt att han inte tänker vika för studenternas krav.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista