Begär skydd för personalen i Afghanistan

Uppdaterad: 04:54
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vill ha mer säkerhetspersonal för att skydda FN-anställda i Afghanistan, det sa han inför FN:S säkerhetsråd på torsdagskvällen.

– Det behövs utökat skydd för vår FN-personal i Afghanistan, det sa FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, efter ett krismöte bakom stängda dörrar i FN:s säkerhetsråd på torsdagskvällen.

Bakgrunden till mötet i New York är den blodiga attacken i onsdags när talibaner attackerade ett pensionat i centrala Kabul och fem FN-anställda dödades.

– Vi kommer inte att lämna Afghanistan, sa Ban Ki-Moon efter mötet, vi låter oss inte avskräckas, men vi behöver stöd från er alla medlemsstater.

FN:s generalsekreterare sa också att det ökade våldet i Afghanistan har en direkt koppling till den andra omgång av presidentvalet som ska hållas nästa lördag den 7 november. Att FN-personal attackeras beror på vårt stöd för valet, menade Ban Ki Moon.

Ban Ki-Moon ville inte precisera hur stor förstärkning som skulle behövas för att trygga FN-anställdas uppdrag i Afghanistan. Det kan bli aktuellt att hyra in personal från privata säkerhetsbolag, sa han efter mötet i säkerhetsrådet.

Senare i dag, fredag, kommer FN-chefen att uppmana hela FN:s generalförsamling att stödja förslaget om extra skydd till anställda i Afghanistan.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista