Stater i öst hotar med klimatveto i EU

Uppdaterad: 12:17
Vid EU-toppmötet i Bryssel om klimatpolitiken hotar nu Polen och de andra länderna i det gamla östblocket att stoppa hela processen. De anser att uppgörelsen är tför dyr för länderna i öst, som kräver att det rika väst ska visa solidaritet med de fattigare staterna.

– Ännu finns inget acceptabelt förslag, sa en polsk förhandlare i Bryssel till Polens radio. Åter står öst och mot väst.

– Vi avstår inte från striden, deklarerar Ungerns premiärminister Gordon Bajnai - och Polens regeringschef Donald Tusk går ännu längre.

– Vi är beredda att lägga in vårt veto, säger han, medveten om att ett polskt veto skulle stoppa hela processen, riva upp fördelningsnyckeln baserad på utsläppsnivåer och BNP samt göra Köpenhamnsmötet i december ännu mer komplicerat.

– Låt rika länder som Holland och Sverige betala, säger Polens Donald Tusk och i den åsikten han har nio gamla östeuropeiska länder med sig.

Mer diplomatiskt uttryckt heter det att väst ska visa solidaritet med Europas fattigaste länder. När Sverige föreslagit rabatt för de postkommunistiska länderna vill de veta konkret hur stor rabatten i så fall blir.

Sverige som ordförandeland anser att man gått Polens krav till mötes eftersom Polen får behålla sina outnyttjade utsläppsrätter eller få betalt för dem.

Det stenhårda polska beskedet lyder: hela uppgörelsen är ännu inte acceptabel.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell.albin_abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista