Plan för rättvisa och försoning i Darfur

Afrikanska ledare har presenterat en plan för hur man ska garantera fred, rättvisa och försoning i Darfur. I sin rapport föreslår de att en domstol bestående av både sudanesiska och utländska domare ska inrättas för de allvarliga brott som begåtts i Darfur.

Rapporten har gjorts på uppdrag av Afrikanska unionen och är ett direkt svar på den Internationella brottmålsdomstolen i Haags åtal i fjol mot Sudans president Omar al-Bashir.

Afrikanska unionen uppmanade då sina medlemsstater att inte samarbeta med Haag-domstolen.

Uppdraget, som utförts under ledning av den förre sydafrikanske presidenten Thabo Mbeki, var att kritiskt undersöka situationen i Darfur och hur man ska garantera fred, rättvisa och försoning i framtiden.

Rapporten föreslår att en domstol bestående av både sudanesiska och utländska domare ska inrättas i Sudan för att döma allvarliga brott som brott mot mänskligheten och att en sannings- och försoningskommission ska fungera sida vid sida med den.

Men rapporten möter blandade reaktioner i Sudan. Framför allt för att sudanesisk lag i dag inte tillåter inblandning av utländska domare.

Rapporten har välkomnats av människorättsorganisationen Human Rights Watch, men organisationen understryker att den föreslagna hybrid-domstolen inte kan ersätta den Internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Enligt FN har 300 000 människor dödats i den sex år långa konflikten i Darfur. Den uppgiften bestrids av Sudans regering, som säger att det verkliga dödstalet är 10 000.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista