Stalin-hyllningar oroar i Ryssland

Rysslands president Dmitrij Medvedev har idag gjort ett ovanligt kraftfullt uttalande, som fördömer Stalins skräckvälde under sovjettiden. I dag är det årlig rysk minnesdag för Stalin-terrorns offer, men många ryssar hyllar fortfarande diktatorn som en stark ledare.

– Fortfarande kan man höra att dessa otaliga offer rättfärdigades av några slags högre ändamål för staten, sa Dmitrij Medvedev i dag i ett anförande på sin videoblogg på Kremls hemsida.

– Jag är övertygad om att ett lands utveckling och framgångar inte kan uppnås genom sorg och förlust av människoliv, fortsatte han.

Medvedev har under året använt videobloggen allt mer medvetet som ett sätt att föra fram sina åsikter i olika samhällsfrågor. Men dagens fem minuter långa inlägg om Stalin-tiden är ett ovanligt skarpt uttalande i en fråga, där den ryska makteliten brukar hålla låg profil eller rent av inta en mer tvetydig hållning.

Stalin har i Ryssland under senare år lyfts fram i första hand som en samlande kraft och besegrare av nazisterna under andra världskriget. Nyligen har hyllningar till Stalin återvänt till Moskvas tunnelbana efter en renovering av en station där den ursprungliga designen från sovjettiden återställts, något som väckt både avsky och uppskattning bland den ryska allmänheten.

Den ryske presidenten är i sitt tal bekymrad över att många ungdomar i dagens Ryssland vet så lite om terrorn mot de egna medborgarna under Stalin-tiden. Inga säkra siffror finns men tio miljoner döda är en numera vedertagen uppgift för hur många som miste livet under tvångsarbete och i fångläger mellan 1920- och 50-talet. Dmitrij Medvedev framhåller att Ryssland inte bara ska minnas det ärofulla i historien.

– Jag är övertygad om att minnet av nationella tragedier är lika heligt som minnet av segrarna, säger den ryske presidenten i sin videoblogg.

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista