Pirater kräver 50 miljoner för brittiskt par

Uppdaterad: 06:10
Somaliska pirater som kidnappat ett brittiskt par på en segelbåt utanför Afrikas horn har begärt en lösesumma på nära 50 miljoner kronor för att frige paret.

– Vi är medvetna om det, vi kan bekräfta det, sade en tjänsteman vid brittiska UD sedan BBC spelat upp ett band med vad som sades vara en talesman för piraterna som ställde krav på lösen för Paul och Rachel Chandler.

På det bandet hörs en man säga: Om de inte skadar oss ska vi inte skada dem. Vi behöver bara den lilla summan sju miljoner dollar.

Paul Chandler har för den brittiska tv-kanalen ITV News berättat att han och hustrun rövades bort i fredags förra veckan från sin fritidsbåt Lynn Rival. Piraterna plundrade även båten på allt som var av värde.

Efter kidnappningen flyttades paret till ett Singaporeregistrerat lastfartyg, MV Kota Wajar, som också kapats av pirater. Tidigare i veckan, ute på internationellt vatten utanför Somalia, hittade så den brittiska marinkåren parets övergivna båt.

Händelsen har lett tilll reaktioner i Storbritannien. Landets premiärminister Gordon Brown uppmanade piraterna att "snarast" släppa de båda britterna fria.

Makarna Chandler hade lämnat Seychellerna för att segla mot Tanzania när kaparna bordade deras båt.

Från brittiskt håll har man inte sagt vilket nästa steg i processen blir. Men Storbritanniens officiella hållning är att inte betala lösesummor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista