Lösning kan vara i sikte i Honduras

Drygt fyra månader efter kuppen i Honduras är en lösning i sikte. Men än är krisen inte över. Bollen ligger nu hos kongressen som ska besluta om Manuel Zelaya ska återinsättas.

Alla väntar sig att kongressen ska besluta om att återinsätta Manuel Zelaya som president och att det ska ske så snart som möjligt.

Det är inte ens en månad kvar till valet och för att det ska upplevas som legitimt av majoriteten av honduranerna så bör Zelaya och den koalitionsregering som man enats om att bilda, ha varit i funktion åtminstone några veckor.

Men här finns en hållhake. Det avtal som Zelayas och kuppresidenten Roberto Michelettis förhandlingskommissioner har undertecknat innebär en politisk lösning av det slag som det internationella samfundet krävt för att erkänna valet som legitimt men det innebär inte att Zelaya automatiskt återinsätts.

Det är kongressen som, enligt avtalet, har i uppgift att bestämma det och kongressen kan säga nej. Det finns också starka intressen, inte minst kuppresidenten Micheletti, som driver den linjen.

Det är knappast troligt att de segrar, men det är inte omöjligt men även om Zelaya återinsätts och kuppmotståndarna aktivt deltar i valet med sina egna kandidater, så kommer det att dröja länge än innan det honduranska samhället försonats.

För mer än att lösa några motsättningar, så innebar kuppen att motsättningarna fördjupades och radikaliserades och det är något som också den nye president som ska väljas i slutet av november kommer att tvingas erfara.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista