Återträff för politiska giganter i Berlin

Tre äldre statsmän som gjorde Tysklands enande möjligt träffades i dag i Berlin igen, några dagar före 20-årsminnet av berlinmurens fall.

De här tre männen har öppnat portarna för miljontals människor, ändrat Europas karta och gett världen nya uppgifter. Det sa den tyske presidenten Horst Köhler i sitt tal till de tre, som satt där på rad i ett av Berlins konserthus: Michail Gorbatjov, George Bush den äldre och Helmut Kohl. Dåvarande Sovjets, USA:s och Västtysklands ledare.

Några hundra meter bort gick Berlinmuren för 20 år sen. Nu finns knappt några spår av den längre. Stora delar av den tyska politiska eliten var på plats och kunde bevittna att förtroendet mellan dom tre äldre statsmännen består än i dag.

George Bush sökte ofta de andras blick under ceremonin i Berlin. När publiken hyllade Helmut Kohl tog Gorbatjov för ett ögonblick hans hand. Det var inte bara företrädare för tre ämbeten som gjorde Tysklands enande möjligt utan rentav vänskap mellan de här tre.

Gorbatjov beskrev hur han bara månader innan det tyska enhetsfördraget skrevs under inte trodde på enandet. Det hade också Storbritanniens och Frankrikes ledare gjort klart. Men sen kunde de inte stå emot den tyska brådskan, styrd av Helmut Kohl. Han lovade att Tyskland ska förbli en lojal partner i Europa.

Helmut Kohl i dag, väldig i sin rullstol, och drabbad av sjukdom sa att tyskarna nu äntligen kommit till förnuft.

– Människor har insett att det går att leva med tyskarna. Vi ska uppfylla våra förpliktelser, sade Helmut Kohl.Per Eurenius, Berlin

per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista