Uigurer förda till ö i Stilla havet

Sex uigurer från västra Kina som suttit inspärrade i mer än sju år på den amerikanska Guantánamo-basen på Kuba har sänts till önationen Palau i Stilla Havet.

De sex kinesiska muslimerna har fått sitta kvar på Guantánamo trots att de inte varit misstänkta för brott. Önationen har gått med på att ta emot totalt 12 uigurer. Fyra ugiurer fördes i juni till Bermuda

Kina har begärt att de ska skickas tillbaka för att ställas inför rätta, med det har USA vägrat av rädsla för att de ska torteras.

Sju uigurer i en grupp på ursprungligen 22 finns kvar på Guantánamo-lägret tillsammans med ytterligare 208 fångar. President Obama har lovat att lägret ska stängas i början av nästa år. I november ska Obamas administration besluta om vilka av de kvarvarande fångarna som kan hamna inför domstol.

Sedan han tillträdde som ny president i USA har 25 fångar skickats till olika platser i världen, en fånge står inför domstol i New York.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista