Spanien har hamnat i en negativ spiral

Hörde nyligen ett SR-reportage från Spanien där man verkar ha mycket allvarliga inrikespolitiska problem. Arbetslösheten sades närma sig 40 procent bland de unga (19 procent i övrigt om jag hörde rätt) tillsammans med folklig oro och misstro mot sittande regering. Hur har det blivit så? Intressant för EU-medborgare att få mer information, inte minst med tanke på att Spanien tar över ordförandeklubban efter nyår. /Lisa Haglund

Spanien har den högsta arbetslösheten inom EU. Nyligen rapporterades att ungefär 18 procent av de arbetsföra inte har något jobb. Det är dubbelt så många som genomsnittet i den sexton euroländerna.

Efter många år av en kraftig tillväxt i den spanska ekonomin med en placering som Europas femte största, och en rejäl byggboom sprack projekt efter projekt i och med den ekonomiska krisen. De små bankerna längs kusten vid Medelhavet drabbades hårt efter att ha lånat ut friskostigt utan bra säkerheter.

Byggbranschen och servicesektorn har båda krympt rejält. Alla lyftkranar som rört sig runt om i Spanien började plötsligt en efter en att stå still.

I första hand har det varit de över fem miljoner invandrarna, som förlorat jobben. De har erbjudits ersättning för att återvända till sina hemländer och för att lova att de inte kommer tillbaka inom fem år. Utöver detta har undan för undan infödda spanjorer också förlorat jobben.

Utan jobb, ingen konsumtion. Spanien har råkat in i en negativ spiral. Socialistregeringen Zapatero häcklas hårt av högerpartiet Partido Popular, men förmodligen hade oppositionen varken varit sämre eller bättre på att tackla krisen. 

De stora spanska bankerna har däremot stått sig bra och någon har till och med varit stark nog och köpt upp brittiska konkursdrabbade banker.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista