människor och tro

Finska brudpar kräver snygga präster

Det där med bröllop börjar tydligen bli ett alltmer viktigt spektakel att lägga pengar på. Inget fel i det egentligen, det är ju en betydelsefull dag i livet. Och vill man nu bränna några tio- eller kanske hundratusentals kronor på den kanske viktigaste dagen i ens liv, så varför inte?

Men för de som väljer ett kyrkbröllop börjar tveksamma delar av spektaklet tränga in i själva kyrkorummet. Åtminstone här i Finland. Att välja rätt kyrka är viktigt för många. En pampig kyrka, gärna en domkyrka, är drömmen för en del par. För andra, gärna en liten medeltida romantisk landsortskyrka. Att man vill vigas i ett rum där man trivs är väl fullt rimligt.

Men är det rimligt att kräva en snygg präst? Ja, vad tycker ni? Kravet framförs i alla fall ibland av giftaslystna i Finland, där tidningen Kyrkpressen bland annat berättar om ett par som var i kyrkan och övade vigseln tillsammans med prästen. Men de kom aldrig tillbaka, de tyckte prästen var för tjock.

Och så har vi paret som efter att ha träffat vigselförrättaren bad att hon skulle gå och skaffa sig en ny frisyr. Ja, de erbjöd sig också att betala henne vad det nya håret kostade.

Önskemål om att prästen ska vara ung eller åtminstone vara ungdomlig till sitt sätt kommer också från många. Däremot är det numera sällan som brudpar ställer krav på vigselförrättarens kön.

En del församlingar har fallit till föga för det nya bröllopsmodet och kan visa blivande brudpar en pärm med bilder på församlingens präster. En del församlingar hävdar att det är för att de tu skall kunna känna igen sina konfirmationspräster om de vill att någon av dem ska förrätta vigseln.

En sak som den här utseendefixerade bröllopstrenden har fört med sig är att kyrkobesökarna blir fler. För många par passar på att gå till högmässan för att kolla in hur prästerna tar sig ut i kyrkomiljön. Men en del blir då skrämda för där talas det ju också om den där Gud.

Riina Storhammar, präst i Mejlans församling i Helsingfors, har råkat ut för kravet ”kan du vara hygglig och inte prata så mycket om Gud under vigseln”. Men hon vägrar att ställa upp på vad hon kallar en lättversion av den fastställda vigselakten.

Det finns motkrafter till bröllopshysterin. I Vanda utanför Helsingfors öppnade församlingen förra månaden en kyrka en hel natt för brudpar som ville gifta sig i hemlighet utan en massa hallabalo.

När kyrkportarna öppnades klockan halv sju på kvällen var det redan kö. Sju präster, av alla modeller, genomförde nästan 100 vigslar enligt löpandebandprincipen vid flera olika altaren. Varje vigsel fick ta 15 minuter. Billigt, opretentiöst och lätt som en plätt.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista