p1-morgon

Nu ska alla ha en poppy på kavajen

Storbritannien börjar bli allt rödare. Nähä, säger ni, opinionsundersökningarna visar ju att de konservativa leder stort inför valet nästa år. Ja, jo men jag tänker ju förstås på de röda vallmoblommorna på kavajslag och bluskragar.

Den första lär ha setts i tv redan den 15 oktober, jag såg de första en vecka senare när jag satt och tittade på det uppmärksammade programmet Ouestion Time, då när ledaren för det främlingsfientliga partiet BNP, Nick Griffin, för första gången fick vara med i samma program som ministrar och andra etablerade politiker.

Griffin som strävar efter att själv framstå som etablerad och rumsren politiker hade naturligtvis inte missat att liksom de andra också ha en poppy på kavajslaget.

Poppy betyder just vallmo men är också namnet på de pappersblommor som varje år vid den här tiden säljs till förmån för skadade brittiska soldater och efterlevande till dem som har dött i krig.

Att börja bära blommorna redan i mitten av oktober är helt fel, det är av tradition den här veckan som de ska börja bäras, inför Remembrance Day som infaller nu på söndag. Det är den dag då minnet av krigets offer högtidlighålls.

Men hur man bär blommorna och när man börjar bära dem är nog av underordnad betydelse för Royal British Legion, den välgörenhetsorganisation som tillverkar och säljer blommorna. Det viktiga är att man gör det.

Förra året såldes 26 miljoner blommor och man fick in 360 miljoner kronor. 300 000 frivilliga hjälper till att sälja blommorna, men några av dem har fått problem i år. Det är dem som har varit lite mer aktiva och skramlat med bössorna och dessutom dristat sig till att fråga förbipasserande om de inte ska köpa en poppy.

För just den här insamlingen är ett sådant beteende förbjudet enligt den myndighet som övervakar välgörenhetsorganisationerna i det här landet. Det irriterar förstås Royal British Legion.

”Det är under de här veckorna som vi samlar in det mesta av pengarna och då borde vi få höras så mycket som möjligt”, säger en av organisationens ledare. För pengarna behövs.

I det nu pågående kriget i Afghanstan har antalet offer ökat kraftigt i år och sammanlagt sedan 2001 har 224 dödsoffer krävts och omkring 300 har skadats allvarligt.

Johan Prane, London
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista