p1-morgon

Plastpåsar förbjudna i rena Rwanda

I Rwanda är plastpåsar förbjudna, det fick jag veta när jag landade i Kigali och ett av mina handbagage var en plastpåse. En sådan där stark, med handtag som man skulle kunna återanvända. Men inte i Rwanda. Plastpåsen fick stanna kvar på flygplatsen för i Rwanda är det papperspåsar som gäller.

Huvudstaden Kigali är en mycket ren stad. Det finns papperskorgar överallt, som uppmanar oss att hålla staden ren. På lördag är det obligatorisk städdag för alla rwandier, precis som det är varje sista lördag varje månad, året om.

Det finns förstås de som protesterar, som anser att de antingen betalar skatt eller städar, och de som hellre betalar böter på mellan 100 och 2 000 kronor än städar.

Andra kommer ut på städdagen och sätter sig och tittar på. Min vän filmaren säger att han brukar ta med sig kameran ut och filma de som städar i stället. Men de allra flesta gör sin plikt, för att regeringen har sagt det. Presidenten deltar också, som alltid försöker han föregå med gott exempel.

Under ett par år hade Rwanda lagar som likar de i Singapore. Man blev bötfälld om man spottade eller urinerade på gatan. Att spotta kostade 30 spänn och att urinera kostade 50. Men för en gångs skull tog rwandiernas tålamod slut och sa att spottförbud hör hemma i en polisstat. Det avskaffades så småningom.

Rwanda är ett speciellt land. Det är tyst, rent och modernt. Utåt sett gör alla som presidenten säger. Presidenten håller tal och nästa dag hör man hans ord upprepas av folk på gatan. Debatten är i stort sett obefintlig och oppositionen frånvarande.

Nästa år är det presidentval i Rwanda. Ett nytt parti har dykt upp och anses vara en allvarlig konkurrent om makten. Det är det gröna partiet, med både en före detta ledare från presidentens parti och en känd miljökämpe i ledningen.

Det verkar vara rätt väg att gå med tanke på hur omsorgen om miljön redan finns så högt upp i allas medvetanden. Vid sidan om de frågor om fattigdomsbekämpning och mänskliga rättigheter som står på alla partiers agendor, så har det gröna partiet redan gått ut hårt och utmanat den rwandiska demokratin – som inte liknar andra demokratier eftersom det i dag egentligen bara finns ett enda parti.

Det gröna partiet vill ha debatt, och många tror att det nya partiet kommer att ge den sittande makten en rejäl huvudvärk.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista