Schweiz inför nya krav inför toppmöte

Uppdaterad: 08:04
Frågan hur världens finansmarknader ska regleras i framtiden är ännu inte löst. I helgen är det återigen dags för ett toppmöte, nu träffas G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer i Skottland. Men Schweiz har redan infört nya krav.

– Vårt banksystem med två jättestora banker gör oss utsatta och därför behövs hårdare kapitaltäckningskrav. Bankerna behöver mer egna pengar. När G20-länderna håller på att besluta om nya regler så har vi redan infört det, säger ekonomiminister Doris Leuthard.

Vad Schweiz finansinspektion Finma har gjort är att kräva att landets banker ska ha upp till dubbelt så mycket egna pengar jämfört med vad de internationella reglerna kräver.

De nya hårda schweiziska kraven måste följas senast år 2013 men bland andra storbanken Credit Suisse har redan infört dem, och banken rapporterade nyligen måttet primärkapitalrelation på 16,4 procent. Senare i dag är det storbanken UBS tur.

Som jämförelse kan nämnas att de banker som har högst i Sverige, SEB och Handelsbanken, har ungefär 13,5 procent.

På fredag och lördag sätter sig G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer åter runt ett förhandlingsbord. Denna gång i Skottland och Sverige får vara med i rollen som EU-ordförande.

Sverige har som mål under ordförandeskapet att få EU att fatta beslut om nya regler för bankerna inom unionen. Men nu är det bara två månader kvar av ordförandeskapet och frågan är om unionen kommer hinna enas.

Tillbaka till Schweiz. Där oroas många i bankvärlden över att landets nya hårdare regler ska missgynna bankerna.

– Vi vet att andra länder kommer införa tuffare regler men de schweiziska reglerarna verkar vara överambitiösa. Det är bra för tryggheten och säkerheten men det kostar att ha mer egna pengar än ens konkurrenter, säger Daniel Kalt, chef för makroanalysteamet på UBS i Zürich.

Han får medhåll på Credit Suisse analyschef Martin Lanz som säger att det bästa vore om resten av världen följde Schweiz så att alla banker konkurrerade på lika villkor.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se  

UBS lämnade på tisdagsmorgonen sin kvartalsrapport som visar en förlust på drygt en halv miljard schweizerfranc, det är något sämre än väntat.

Den så kallade primärkapitalrelationen, alltså andelen egna pengar i balansräkningen, var 15 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista