USA och EU vill halvera utsläppen

På toppmötet i USA, där bland andra EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt träffar USA:s president Barack Obama, säger EU och USA att de ska verka för ett ambitiöst och allomfattande internationellt klimatavtal på klimatmötet i Köpenhamn i december.

Bland annat ska de arbeta för att de globala utsläppen ska minskas med 50 procent fram till 2050. Alla länder bör vidta åtgärder, även de länder som befinner sig i ekonomisk utveckling, säger EU och USA.

Vid en pressträff efter mötet sa president Obama att USA och EU är överens om att de måste fördubbla sina ansträngningar veckorna fram till mötet i Köpenhamn för att få till stånd ett ramverk för att hindra en möjlig framtida ekologisk katastrof.

EU och USA säger att de erkänner den vetenskapliga uppfattningen att den genomsnittliga ökningen av temperaturen inte bör överskrida två grader jämfört med den förindustriella nivån.

Köpenhamnsmötet var från början tänkt att nå ett avtal som ska ersätta Kyotoavtalet från 1997. Men numera säger till och med FN:s klimatförhandlare att ett så omfattande avtal är uteslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista