Samarbete mot resistenta bakterier

Problemen med de motståndskraftiga bakterierna lyftes i går kväll till en högre politisk nivå när USA:s president Barack Obama och statminister Fredrik Reinfeldt enades om att bilda en gemensam arbetsgrupp för antibiotikafrågor.

Socialminister Göran Hägglund välkomnar satsningen.

– Kan vi tillsammans, hela EU-området, med all den kraft som vi kan mobilisera och USA med den kraft som de har så kommer vi att få en stark dragkraft i en process som är alldeles nödvändig att hantera. Annars kommer vi att förlora ett av de verkligt verksamma medlen inom sjukvården nämligen antibiotikan, säger socialminister Göran Hägglund.

Enligt Göran Hägglund ska den nya gruppen arbeta för att begränsa onödig användning av antibiotika både hos djur och människor, man ska vidare förbättra hygienen inom vården och dessutom stimulera utvecklingen av läkemedel som kan ersätta antibiotika.

Sverige har under många år relativt ensamt drivit frågan om att begränsa resistensen, utan något större internationellt gensvar. Göran Hägglund tror att när effekterna av bristen på verksam antibiotika börjar synas i sjukvården, ökar intresset också globalt.

– Alla vet att lyckas vi inte så kommer det att få väldigt negativa konsekvenser och jag tror att alla söker efter lämpliga former för att hitta det här arbetet. En arbetsgrupp som kan redovisa resultat under toppmötet 2011 skulle innebära att vi tar tillfället i flykten under vårt ordförandeskap och sätter igång det arbete som jag vet att många initierade längtar efter.

En av dem är professor Otto Cars som under många år drivit kampen mot de motståndskraftiga bakterierna.

– Jag är väldigt tacksam för att den här arbetsgruppen kommer till. Det har saknats ett globalt ledarskap i den här frågan under många år, nu är vi vid en punkt där jag tror att vi kan förvänta oss vi kommer få förändringar till stånd som är helt nödvändiga, säger Otto Cars.

Kan en sådan här grupp hejda utvecklingen av motståndskraftiga bakterierna?

– Nej, absolut inte. Vi kan aldrig göra det. Vi måste hantera problemet, det kommer aldrig att upphöra så länge vi använde antibiotika.

– Vi måste däremot bromsa ökningen av resistenta bakterier och inte minst få fram ny verkningsfull antibiotika. Här tror jag också att det finns en väldigt stor potential i det här samarbetet där EU med sina resurser och forskning kan gå fram tillsammans med USA och ta fram läkemedel inom de områden där behovet är störst, säger professor Otto Cars.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista