God nyhet från Kabul

De lyste upp den dammiga Kabulgatan som stora röda julgransbollar - de största och mest perfekta granatäpplen jag sett hittills. Min chaufför tvärnitade och jag klev ur och köpte ett par kilo från den närmaste fruktkärran. Tio kronor kilot.

Tillbaka på hotellet öppnade jag raskt en av de grapefruktsstora frukterna med en kniv. Inuti: den optimala oxblodsfärgen på perfekta, friska små fröhöljen, som lätt trillade ur. Smaken ljuvlig. Perfekt blandning av sötma och en viss strävhet. Möjligen är dessa granatäpplen, från Kandahar, de bästa i världen.

Det är granatäpplesäsong just nu i Afghanistan. Stånden dignar av frukterna, som på senare år sett en dramatiskt ökad efterfrågan från Väst. Detta efter forskningsrapporter om fruktens hälsoeffekter. Annars har ju granatäpplen varit en mytomspunnen frukt i dessa delar av världen sedan bibliska tider.

För den som gillar granatäpplen är Afghanistan paradiset, men i hela Sydasien är frukten populär. Såväl som i Mumbai, Colombo och Islamabad har jag hittat utmärkta exemplar. För några år sedan gick jag på granatäpplesjakt i Quetta i pakistanska Baluchistan vid en tid när det inte var säsong. Fick avbryta sökandet när jag hamnade i kvarter med hög koncentration av talibaner, kanske medlemmar av Mullah Omars så kallade "Quetta-shura". De blängde i alla fall ovänligt mot mig.

Nu finns i Kabuls utkant en skinande ny fabrik - Omaid Bahar Fruit Processing Company - en mångmiljonsatsning med de senaste italienska maskinerna. Många av de anställda är kvinnor. Fabriken ses som ett förebud av vad som kan bli en betydande afghansk näringsgren: förädlade jordbruksprodukter.

I den nya fabriken ska uppemot 5.000 ton granatäpplen pressas till juice för export till Europa och USA. Förhoppningen är att höga priser som betalas i Väst för granatäpplejuice ska motivera åtminstone en del jordbrukare i Helmand-provinsen - världens centrum för opiumodling - att övergå till den hälsosamma frukten i stället. Se där, lite goda nyheter från Afghanistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista