Facket strejkar efter uteblivet Opelköp

Reaktionerna är starka i dag efter beskedet från General Motors i natt att GM tänker behålla Opel. Facket har utlyst strejker i morgon i protest mot beslutet.

– Nej, facket tänker inte ge efter en millimeter på kravet att alla Opelfabriker ska bli kvar i Tyskland, säger Rainer Enkele, facklig företrädare på Opel i Bochum.

I morgon kommer personalen på Opel i Tyskland att strejka mot den uteblivna affären. Fackliga företrädare för Opel i Tyskland tror att protesterna sedan kommer att sprida sig till Opels fabriker i övriga Europa.

Trots att GM i ett halvår har förhandlat med olika möjliga köpare och trots det fanns ett färdigt köpeavtal med kanadensiska bildelstillverkaren Magna och ryska Sperbank om att köpa Opel blir det alltså ingen affär. Det beslutade GM på styrelsemötet i natt.

Kraftiga reaktioner på beskedet kommer även från politiskt håll i Tyskland. Tyska staten har utlovat stora belopp i lån och garantier till en köpare av Opel. En del av pengarna har redan betalats ut, men ska nu krävas tillbaka, enligt näringsminister Rainer Brüderle.

I Tyskland befarar både politiker och fackförbund att GM nu kommer att leta med ljus och lykta för att hitta sätt att spara pengar, vilket enligt branschexperter betyder att GM kommer att lägga ner fabriker i Europa.

I Storbritannien, där två Opel-Vauxhall-fabriker finns, säger dock fackliga företrädare att det är fantastiska nyheter att GM behåller sitt ägande i Opel Vauxhall.

Bildelstillverkaren Magna, som nu alltså inte får ta över Opel, säjer i en kommentar att företaget vill fortsätta samarbeta med GM och Opel.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista