Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Nordiskt försvarssamarbete fördjupas

Det nordiska försvarssamarbetet ska bli intensivare. Det beslöt de nordiska försvarsministrarna på ett möte i Helsingfors i går. Målet är att sänka försvarskostnaderna och öka arméns, flottans och flygets effektivitet i länderna.

I dag samarbetar de nordiska ländernas försvar i tre olika organisationer. De slås nu samman i en som ska heta Nordefco, Nordic Defence Cooperation.

Samarbetet ska ske på flera olika plan. Gemensamma inköp och gemensam utveckling av försvarsmateriel, gemensamma övningar och gemensam utbildning är några av de åtgärder som står på programmet.

Dessutom ska man förbättra möjligheterna att operera tillsammans i internationella insatser. Det här ökar försvarsmakternas effektivitet, säger försvarsminister Sten Tolgfors.

– Det finns sådan rationalitet i det nordiska samarbetet. Vi ligger nära varandra, vi delar värderingar och vi gör också gemensamma internationella insatser.

– Det är en rationalitet som bidrar till att bygga säkerheten i vårt närområde, och det sänker också kostnader så att våra försvarsbudgetar räcker längre och ger högre effekt.

Tidigare i år föreslog den norske diplomaten och politikern Torvald Stoltenberg, på uppdrag av de nordiska utrikesministrarna, tätare försvarssamarbete som skulle kunna utmynna i en gemensam säkerhetspolitisk union. Så långt går inte det nya beslutet om samarbete.

Det torde inte ens vara möjligt just nu, bland annat eftersom Norge, Danmark och Island är med i Nato, men inte Sverige och Finland.

Men att arbeta tillsammans och utveckla sina respektive försvar tillsammans är fullt möjligt på många plan, säger Sten Tolgfors.

– Man gör det redan nu. Jag vet att till exempel F21 i Luleå i princip varje vecka övar med norska och finska förband. Jag tror att det här är något som kommer att prägla alla de nordiska ländernas försvarspolitik.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista