Alice Petrén, Sydeuropakorrespondent

Världen var alltid där. Morfars arbete i Asien gjorde att vi slog i den tibetanska trumman till middag, la skolbetygen i Korea-skåpet och fick kimonos av mormor. Norden var min fars arbetsfält och det var Kekkonen, islandströjor och allting, storting och folketing. 14 år gammal gjorde jag, helt på egen hand, min första utlandsresa.

Att vara journalist medför en rätt att ställa frågor, en gudomlig sits för den nyfikna. Den första kittlingen fick jag som prao på DN/Expressen. Vi letade efter modsen Kenta och Stoffe i Stockholms knarkarkvartar, tog bilder och skrev. Kunde detta verkligen vara ett betalt arbete? 

Jag är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på internationell ekonomi och utbildad vid Journalisthögskolan i Stockholm. Har också nästan en fil.kand i franska, litteratur och miljöjournalistik. Ekonomistudierna ledde mig till jobb på både UD, Riksbanken och en sparbank i Montreal, vilket ledde vidare till ekonomijournalistik.

I maj 1982 började jag på Eko-redaktionen, som ekonomireporter. Jag har gjort det mesta i reporterväg, bland annat varit chef för Ekonomigruppen, vikarierat som redaktionssekreterare, bevakat två OS och toppmöten, som G7 och varit programledare för talkshows. Under läsåret 2008-2009 hade jag äran att vara gästprofessor i utrikesjournalistik vid Kalmar Högskola.

En topp var fyra år i Paris, som Sydeuropakorrespondent och dessförinnan ett halvår som korrespondent i Asien, där jag också sommarvikarierat tidigare. Under 1990 var jag också korre i New York i tre månader. Nu är jag utrikesreporter.

Två år på WHO, FN:s världshälsoorganisation, i Genève gav egna erfarenheter av bistånd och FN-systemet. Jag dokumenterade lyckade vattenprojekt för miljöhälsoavdelningen, ett uppdrag som tog mig runt världen. I slutet av 1990-talet var jag också programledare på SVT för det mångkulturella veckomagasinet Mosaik.

Val i Australien, FN-jobb i Centralamerika, journalistutbildning i Kongo - uppgifterna har varierat, men gett mig arbetserfarenhet från alla världsdelar.

Kontakt: alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista