Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios omfattande utrikesbevakning samlad på ett ställe - reportage, nyhetsinslag, analyser,..

Alice Petrén, Sydeuropakorrespondent

Publicerat fredag 6 november 2009 kl 14.59
1 av 9
2 av 9
President Jacques Chirac vid nyår i Elyséespalatset. Han skakade hand med alla och var idel leenden. I Frankrike är det tradition i januari att man välönskar varandra på det nya året.
3 av 9
Intervjun med det franska socialistpartiets presidentkandidat Ségolène Royal genomfördes i båt. När vi fick i land presidentkandidaten sa hon "En gasell springer fortare än elefanter" som svar på min fråga " Hur kommenterar ni alla gubbarna i ert parti och deras kommentarer riktade mot er?"
4 av 9
Den legendariske utrikeskorrespondenten Knut Ståhlberg i sitt hem i Paris. Hans lysande biografi om den franske generalen och presidenten Charles de Gaulle var på väg mot bokdiskarna och föremål för intervjun. Att följa i hans spår, som Paris-korre, var stort. Tack Knut.
5 av 9
I arbetsrummet på Sukhumvit Road, soi 11 i Bangkok. Skönt att ha alla datorer och maskiner hemma i lägenheten, med tanke på mängden arbete. Men vilken tur att det är radio - ni ser själva. Vissa dagar kommer vi korrar inte längre än till morgonrocken. Maskinparken var diger.
6 av 9
I Bangkok på nyhetsjakt. Sex timmars försprång mot Sverige underlättade arbetsrytmen och gav utrymme för bra utflykter på fältet. De thailändska gatukökens mat är underbar, men jag har ett luktsinne som en narkotikahund, så smakupplevelserna förstördes av odörerna från avloppen och avgaserna.
7 av 9
Hemma hos Vietnams mest kände dissident Pham Hong Son i december 2006. Han är dömd för spioneri i Vietnam, för att ha översatt en text om demokrati, hämtad från USA:s utrikesdepartement. Läkaren Pham Hong Son satt i husarrest efter år i fängelse.
8 av 9
På presidentvalskampanj med Nicolas Sarkozy i mars 2007. Sarkozy åt smörgåsar och pysslade med mobilen hela tågresan. Jag hade ståplats några meter bort. På slutet kom han och pratade. Bredvid Sarkozy sitter hans trogna, gamla vän, UMP-partiets ledare Patrick Devidjian.
9 av 9

Världen var alltid där. Morfars arbete i Asien gjorde att vi slog i den tibetanska trumman till middag, la skolbetygen i Korea-skåpet och fick kimonos av mormor. Norden var min fars arbetsfält och det var Kekkonen, islandströjor och allting, storting och folketing. 14 år gammal gjorde jag, helt på egen hand, min första utlandsresa.

Att vara journalist medför en rätt att ställa frågor, en gudomlig sits för den nyfikna. Den första kittlingen fick jag som prao på DN/Expressen. Vi letade efter modsen Kenta och Stoffe i Stockholms knarkarkvartar, tog bilder och skrev. Kunde detta verkligen vara ett betalt arbete? 

Jag är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm med inriktning på internationell ekonomi och utbildad vid Journalisthögskolan i Stockholm. Har också nästan en fil.kand i franska, litteratur och miljöjournalistik. Ekonomistudierna ledde mig till jobb på både UD, Riksbanken och en sparbank i Montreal, vilket ledde vidare till ekonomijournalistik.

I maj 1982 började jag på Eko-redaktionen, som ekonomireporter. Jag har gjort det mesta i reporterväg, bland annat varit chef för Ekonomigruppen, vikarierat som redaktionssekreterare, bevakat två OS och toppmöten, som G7 och varit programledare för talkshows. Under läsåret 2008-2009 hade jag äran att vara gästprofessor i utrikesjournalistik vid Kalmar Högskola.

En topp var fyra år i Paris, som Sydeuropakorrespondent och dessförinnan ett halvår som korrespondent i Asien, där jag också sommarvikarierat tidigare. Under 1990 var jag också korre i New York i tre månader. Nu är jag utrikesreporter.

Två år på WHO, FN:s världshälsoorganisation, i Genève gav egna erfarenheter av bistånd och FN-systemet. Jag dokumenterade lyckade vattenprojekt för miljöhälsoavdelningen, ett uppdrag som tog mig runt världen. I slutet av 1990-talet var jag också programledare på SVT för det mångkulturella veckomagasinet Mosaik.

Val i Australien, FN-jobb i Centralamerika, journalistutbildning i Kongo - uppgifterna har varierat, men gett mig arbetserfarenhet från alla världsdelar.

Kontakt: alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".