Soldat på Fort Hood:

"Hemskt att ett befäl dödar sina egna"

Stämningen på militärbasen Fort Hood i Texas är dyster i dag, efter gårdagens skottdrama då en militärläkare sköt ihjäl 13 personer på basen.

– Det är verkligen hemskt att en person som man ska se upp till, ett befäl, dödar sina egna, säger Andrew Hall som tjänstgör som soldat på Fort Hood.

Han är och handlar kaffe inför nattens vaktrunda runt Fort Hood när jag träffar honom.

– Man kommer hem från Irak och plötsligt får ens familj utstå samma hot som man själv gjorde där, säger Andrew Hall, som kom tillbaka från Irak i januari i år efter 15 månaders krigstjänst.

I väntan på nästa uppdrag i något av USA:s krig bor han nu med sin fru och dotter på militärbasen och var på väg på en utflykt med familjen när larmet om dödsskjutningen kom igår. Han blev direkt inkallad i tjänst och fick hjälpa till med att säkra vissa byggnader men hade ingen nära kontakt med någon av dem som dog eller skadades.

– Det känns som att något säkerhetsrutinerna här måste ha brustig, säger Andrew.

Ford Hood är USA:s största militärbas och är en av de förläggningar som har haft flesta dödsoffer i de pågående krigen bland USA:s alla militärbaser.

Nu blev man alltså attackerade på sin egen mark av en av sina egna.

Polisen genomsökte inatt den misstänkte 39-åringens hem i staden Killeen i jakt på ledtrådar till varför han genomförde dådet.

Enligt uppgifter från Texas guvernör, som också har bekräftas av mannens kusin, var den 39-årige militärpsykolog själv på väg att skickas på krigsuppdrag, något han kände mycket stor olust inför och helst ville slippa.

– Jag var också rädd att åka iväg, men det handlar om hur du handskas med den rädslan. Gillar man inte krigen vi för ska man inte skriva på något kontrakt, säger Andrew Hall.

Daniel Alling, Killeen nära Fort Hood i Texas
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista