Miljö på agendan vid helgens G20-möte

I kväll börjar G20-ländernas finansministermöte i Saint Andrews i Skottland. Det de ska diskutera är den ekonomiska krisen och hur de rika länderna ska hjälpa till att finansiera utvecklingsländernas minskning av koldioxid.

Under fredagseftermiddagen har finansministrarna anlänt hit till ett slottsliknande hotell på en dimmig strandhed strax utanför Saint Andrews på Skottlands ostkust.

Men först på plats var demonstranterna som tycker att G20-mötena är odemokratisk institution. Men de var inte många, bara ett tjugotal, en av dem var Ian Nichol. Han tycker att G20 mest ägnar sig åt att rädda banker och inte bryr sig om miljön.

Men just den här gången verkar det som om miljön kommer att stå i centrum för diskussionerna. Det mest akuta, säger Sveriges finansminister Anders Borg, är de omkring 70 miljarder kronor per år mellan 2010 och 2013 till världens utvecklingsländer för att hjälpa dem med att snabbstarta sina åtgärder för att få ner koldioxidutsläppen. Och det handlar nu om att komma överens om hur mycket varje land ska bidra med.

– Vi kommer säkert att ha väldigt tuffa diskussioner. De säkert att pågå till långt in på natten. Vi kommer förmodligen i morgon att säga att vi har gjort framsteg men att vi från europeisk sida naturligtvis hade velat göra större framsteg. Det är tufft. Indien och Kina är mycket skeptiska till att röra på sig och amerikanerna är ju bundna av sin egen politiska process, säger Anders Borg.

Att det här är akut beror ju på att det nu bara är en månad kvar till FN:s klimatmöte i Köpenhamn och Anders Borg ansluter sig till alla dem som den senaste veckan tvivlar starkt på att det blir ett juridiskt bindande avtal i Köpenhamn.

Förutom koldioxid ska finansmintrarna också diskutera hur man ska avveckla alla stödinsatser i mångmiljardklassen nu när det börjar vända uppåt igen och hur omfattningen av framtida kriser kan begränsas.

Johan Prane, Saint Andrews
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista