G20 lång från klimatuppgörelse

I St Andrews i Skottland är finansministrarna inom världens ekonomiska tungviktsnationer på väg att misslyckas med en av huvudpunkterna på mötets dagordning, en global klimatöverenskommelse ska finansieras. Storbritanniens premiärminister Gordon var pessimistisk när han talade inför mötet.

Premiärminister Gordon Brown ägnade bara några sekunder av sitt tal här i St Andrews åt klimatfrågan. Det är en månad kvar till FN:s klimatmöte i Köpenhamn. Resultatet där är minst lika viktigt som kampen mot den ekonomiska krisen, sa han.

– Men, tillade han, jag har inga illusioner om dom stora utmaningar som fortfarande ligger framför oss.

Mer tydlig än så kan nog en premiärminister inte vara innan G20-mötet här vid ett golfhotell i St Andrews ens är avslutat. Det har pågått förhandlingar hela natten utan några som helst framsteg.

Problemen är enorma. Varken USA eller tunga länder under utveckling som Kina, Indien och Brasilien är beredda att acceptera förslagen till ett överenskommet tak på utsläppen av koldioxid, kombinerat med ett system för handel med utsläppsrätter.

Personer med insyn i förhandlingarna säger till mig att både Kinas och Brasiliens finansministrar har med sig mycket svaga mandat att förhandla från sina regeringschefer.

Staffan Sonning, St Andrews
staffan.sonning@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista