Hårdare strider för svenska soldater

Mer eller mindre varje vecka kommer det nu rapporter om att de svenska trupperna i Afghanistan hamnat i hårda strider med ibland skadade soldater som resultat. På motståndarsidan har flera dödats. Förbandet har fått kraftigare beväpning och effekten är att det numera agerar mer tydligt militärt än tidigare.

Reparation pågår på Stridsfordon 90, en pansarbjässe på 26 ton. Tre stycken sådana har skickats ner till den svenska Afghanistanbasen som förstärkning eftersom det är allt oftare som man hamnar i strider. Strider som många kan berätta om. 

– Det var en nattpatrull och vi blev utsatta för ett eldöverfall längs vägen. De sköt på våra fordon. Vi besvarade elden och lyckades bekämpa den här motståndaren. Vi fick en egen soldat skadad, säger en av de svenska militärerna.

På motståndarsidan, kan man tillägga, dödades minst tre personer. Så många kroppar hittades i varje fall efteråt.

För bara något år sedan for svenskarna runt i vitfärgade jeepar och det gjordes en poäng av att de därigenom kunde närma sig civilbefolkningen bättre. Nu är det istället tunga kamouflagefärgade pansarfordon som gäller. Men åtminstone gruppchefen Joel tror inte att det kommer att uppfattas negativt.

– Vad vi kommer i för fordon spelar inte så stor roll. Det ser mer proffsigt ut om vi har riktiga fordon. De ser att vi jobbar med säkerhet och att vi är en säkerhetsstyrka, säger Joel.

Efter stridsincidenter får soldaterna delta i avlastningssamtal för att bearbeta händelserna.

– Mentalt är jag förberedd på såna händelser menhur det påverkar mig just nu här när jag är inne i det är svårt att bedöma. Det är väl någonting man får se tillbaka på sen när man kommer hem i lugn och ro och får fundera över det. Det som har hänt, säger soldat Fredrik.

Klart är i varje fall att för första gången på länge deltar svenska soldater i verksamhet där det finns klar risk för att de skadas eller dödas och att man dödar fienden. Det ställer stora krav på att uppdraget är motiverat säger den finlandsvenske förbandspastorn Markus Weckström.

– Läget har skärpts, det är helt klart. Det har också medfört att det har blivit stupade på andra sidan. Det är väldigt viktigt, både för vår trupp och för den enskilda soldaten, att legitimationen för det här uppdraget är väldigt klart. Och det är det i det här fallet. Också i de fall vi har använt styrka så har det varit i såna situationer där det har skett i självförsvar, säger förbandspastorn Markus Weckström.

Sten Sjöström, Mazar-e-Sharif i norra Afghanistan
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista