I norra Afghanistan har folket en mer positiv inställning till de utländska trupperna än i söder. Foto: Combat Camera/Scanpix.
AFGHANISTAN

Folk i norr positiva till Nato-styrkorna

USA överväger just nu att skicka 40 000 nya soldater till Afghanistan, främst till de södra delarna. Där finns det många som är motståndare till Nato-trupperna. Men i norra Afghanistan där bland annat de svenska soldaterna finns är attityden till de utländska styrkorna mer positiv.

– Om de utländska trupperna hjälper oss med och förbättra säkerheten och med utbildning, ja då är det inga problem att de är här. Bara de inte blandar sig i våra islamiska göromål och inte blir kvar för alltid.

Det säger Farshta Allam, en ung kvinna som studerar till läkare. Som de allra flesta kvinnor i Mazar-i-Sharif så bär hon en blå burka, så jag ser inte hur hon ser ut.

Farshta är rädd för att talibanerna kommer tillbaka av ett mycket konkret skäl, då får hon inte längre gå på sin läkarlinje.

Också en äldre vacker kvinna som inte har burka, däremot vit huvudduk, säger att hon är rädd för talibanerna.

– Då kommer talibanerna säga åt mig att ha burka, och så får jag inte gå till moskén och be. De är inga riktiga muslimer, säger kvinnan, som inte vill uppge sitt namn.

Och hon har ett speciellt skäl att hata talibanerna. De dödade en av hennes söner.

I princip alla jag frågar håller med om att det åtminstone är okej att de utländska trupperna är i Afghanistan. Så säger en smed, en kock, en ekonom, en penningväxlare, ett butiksbiträde, en tillrest bonde och så vidare, och så vidare.

Från minareten till en mindre moské i Mazar-i-Sharif sprids ett delvis annat budskap. Se upp för alla utlänningar och speciellt soldaterna, de sprider sviniunfluensa.

Men i stadens viktigaste helgedom, Blå moskén, låter det annorlunda. I vad som bokstavligen är ett hål i väggen sitter mulla Mohammad Qasem. Man måste krypa på knäna för att komma in till honom.

Mulla Mohammad Qasem säger att många yngre människor kommer till honom för att få råd om de kan söka arbete hos de utländska trupperna. Och hans svar är att de kan de visst, trupperna har kommit i goda avsikter.

Tidigare trodde folk att de ville erövra Afghanistan, nu inser de att de kommit för att hjälpa, säger mullan.

Men Salay Mohammad är ändå tveksam.

– Det är svårt för oss att se utländska trupper här för sånt har vi aldrig accepterat. Nu behöver vi dem förstås men snart måste de åka tillbaka.

Sten Sjöström, Mazar-i-Sharif i Afghanistan
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".