Strider i Jemen skapar oro i hela regionen

Striderna har intensifierats mellan de shiitiska rebellerna i norra Jemen och regeringsstyrkor. Samtidigt blir grannlandet Saudiarabien allt mer inblandat i det som fram tills nu varit ett inbördeskrig i Jemen, vilket orsakar oro i hela regionen.

"Operation brända jorden" heter den offensiv som jemenitisk militär inledde i augusti för att slå ner rebellerna i norr, mot gränsen till Saudiarabien.

Konflikten, som pågått i fem år, står främst mellan shiiterna i norr och sunniterna i söder och har länge varit en intern angelägenhet i Jemen.

Men det har nu förändrats. För några dagar sedan gick rebellerna över gränsen in i Saudiarabien och dödade flera saudiska militärer och i helgen har Saudiarabien svarat med stridsflyg.

Enligt många bedömare börjar konflikten alltmer likna en religiös och politisk maktkamp mellan de två regionala stormakterna Iran och Saudiarabien.

Haley Sweetland Edwards är frilansjournalist bosatt i huvudstaden Sana'a.

– Rebellerna är shiiter, och Jemens regering och Saudiarabien hävdar att de är understödda av Iran, som uppenbart tävlar med sunnistyrda Saudiarabien om makt i regionen, säger Haley Sweetland Edwards.

Rebellerna hävdar att saudiskt stridsflyg nu fällt bomber över deras byar på den jemenitiska sidan av gränsen, en uppgift som tillbakavisas av Saudiarabien.

Men Haley Sweetland Edwards säger att det inte är omöjligt eftersom gränsdragningen är högst godtycklig.

Sedan konflikten startade för fem år sedan har 150 000 människor flytt och även om det är svårt att uppskatta hur många som dött eftersom journalister inte tillåts besöka området tror inhemska medier att det rör sig om flera tusen.

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".