1 av 2
Hufvudstadsbladet 20 år efter Berlinmurens fall
2 av 2

"Kati" fixade den perfekte mannen

Det är nu 20 år sedan Berlinmuren föll. Det land i Norden som påverkades mest av eurokommunismens kollaps är Finland. För i Finland var man länge tvungen att vara mycket försiktig och inte reta upp den stora grannen i öst och alla hans vänner på östra sidan om järnridån.

För att hålla sig väl med östergårdspojkarna, som dom ibland kallades, var det massor av finländare inom politiken, näringslivet och tjänstemannakåren som såg till att dom fick goda vänner på den sovjetiska ambassaden i Helsingfors. Dom skaffade sig en så kallad husryss som ofta helt enkelt var en KGB-agent. Men också andra underrättelsetjänster som östtyska Stasi var mycket aktivt. Och finländska Säpo har i sin ägo en lista på Stasi-agenter. Men polisen vägrar publicera listan. Många misstänker att anledningen är att den innehåller för många känsliga namn.

Lagom till tjugoårsminnet av Berlinmurens fall intervjuar den finländska tidningen Hufvudstadsbladet en kvinna i Berlin som var tolk för finländare på besök i Östtyskland. Hon berättar att hon helt plötsligt uppvaktades av den perfekte mannen. Han stämde precis in på hennes bild av drömprinsen. Dom inledde ett förhållande, men efter sådär ett halvår börjar hon misstänka att hans kärlek inte var äkta. Det var nått konstigt. Och dom gjorde slut.

När hon sen fick möjlighet att granska Stasis arkiv upptäcker hon att hennes väninna, en finländska bosatt i Berlin, hade berättat för polisen om ett samtal de båda haft om hur en idealman skall vara. Och bara en vecka efter deras samtal dyker alltså den underbare upp. I själva verket utskickad av Stasi för att pumpa henne på information om dom finländska gäster hon var tolk för.

Och den finländska väninnan var egentligen Stasi-agenten ”Kati”. I dag arbetar ”Kati” som kommunikationsdirektör på FFC, Finlands motsvarighet till LO.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".