Regeringen i El Salvador har förklarat att katastroftillstånd råder i fem områden i landet. Foto: Edgar Romero/Scanpix.
El Salvador

Överlevande söks i rasmassorna

Dödssiffran i El Salvador har stigit till 130 personer efter att orkanen Ida dragit igenom landet. Antalet döda väntas stiga.

Soldater, poliser och invånare gräver nu i jordmassorna för att hitta människor som begravts av jordskreden. Christine Leijonclou är regional rådgivare för biståndsorganisationen Diakonia och är på plats i El Salvador.

– Det finns områden där byar nästan har blivit totalförstörda, husen är förstörda, människor har blivit av med alla sina ägodelar, en del har förlorat familjemedlemmar. På vissa håll har vägar och broar rasat samman och infrastrukturen är ganska illa åtgången. Dessutom har människor blivit av med sina odlingar och djuren har dött, säger Christine Leijonclou.

Regeringen i El Salvador har förklarat att katastroftillstånd råder i fem områden i landet. Över 10 000 människor har tvingats söka skydd i härbärgen och tusentals har förlorat sina hem.

Det är den kraftigaste stormen sedan orkanen Mitch 1998 lämnade stora delar av Centralamerika totalförstört.

Kraftiga regnskurar har sedan i torsdags orsakat jordskred och översvämningar. Värst drabbade är de stora städerna San Salvador, La Libertad, La Paz och San Vicente. 

– Det är viktigt att påpeka att det inte är regnmassorna i sig som orsakar problemen utan det är de sociala förhållandena på marken, fattigdom och hus som är byggda med dåliga material på platser som kanske inte är ideala, kullar där det lätt blir jordskred och ras, säger Christine Leijonclou.

David Mehr
david.mehr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".