Firande i Berlin kvällen den 9 november. Foto: Gero Breloer/Scanpix.

Symboliskt murfall markerade jubileum

I Berlin har det varit en festdag i dag med firandet av murens fall för 20 år sen. Och i kväll var själva höjdpunkten när den symboliska muren av plastblock föll som dominobrickor vid Brandenburger Tor.

Det var den polske revolutionshjälten Lech Walesa som fick äran att sätta igång murfallet i 2009 års jubileumsversion inför rader av inbjudna. Där var förstås tyska politiska toppar, men även den ryske presidenten Medvedev, och hans sovjetiske föregångare Gorbatjov.

Där var också USA:s utrikesminister Hillary Clinton och den franske presidenten Nicolas Sarkozy, Fredrik Reinfeldt från Sverige och många andra. För Berlinpolisen har dagen inneburit en storinsats för att skydda alla stats- och regeringschefer.

Bland gästerna fanns också före detta tyska medborgarkämpar, som fick DDR-ledningen i gungning hösten 1989.

Berliner Staatskapelle spelade vid Brandenburger Tor, och fyrverkerier sköts in i de lågt hängande dimmorna över Berlin. Många tusen stadsbor var ute i ruskvädret. Avenyerna var fullpackade av folk både på östra och västra sidan av Brandenburger Tor där muren hindrade genomfart för 20 år sen.

En av alla som tagit sig ut var Dieter Grzondziel. Han saknade Helmut Kohl, dåvarande tyske förbundskanslern, som nu av hälsoskäl avstod från att vara med och fira.

– Herr Kohl är inte min bäste vän. Men jag beklagar att han inte är med. Han hade förtjänat att firas för sin roll i det tyska enandet, säjer Dieter Grzondziel. Som också tycker att det officiella firandet är mindre viktigt än den glädje han fortfarande själv känner varje gång han åker över den gamla gränsen i sin hemstad Berlin.

– Då kittlar det i magen på mig. Varenda gång. Jag har bara vunnit på den tyska återföreningen, säger han.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".