Enda eurolandet utanför eurozonen

 50 euro, säger den unge mannen vid gränsen. 50 euro för femton dagars bilförsäkring.

Tar ni kort undrar jag, men det gör han inte. Cash is king och i Kosovo är det bara euro som gäller. Överallt.

Det enda landet jag känner till som lyckas ha euro utan att vare sig vara medlem av EU eller ha klarat inträdesproven för emu.

 Nu accepterar den unge mannen mina dollar, för jag har faktiskt inte tillräckligt med euro kontant. I Belgrad som jag kört från kan man inte ta ut euro i bankomaterna, bara dinarer.

Och kom inte med några dinarer på gränsen till Kosovo!

Han är egentligen inte alls benägen att ta dollar heller. Det är ju dumt för är det något som nästan alla i Kosovo gillar så är det green bucks hemland USA. Egentligen gillar de Amerika mer än Europa så därför borde de givetvis ha valt dollar istället för euro.

Framme i Pristina går jag till bankomaten och tar ut den enda valuta som är gångbar här euro, skrynkliga tioeurosedlar spottar den europeiska bankens automat ut hur enkelt som helst.

Överallt syns bilar med blåa EU fanor på. Det finns fler EU bilar än cyklar här, säger en journalist till mig. Men i hotellets entré är det den amerikanska flaggan som äger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".