Många tamiler kvar i flyktingläger

Hur långt har återhämtningen efter de avslutade kriget i Sri Lanka kommit. Törs man besöka landet som turist nu? /Lennart Blom

Frågan om hur långt Sri Lanka kommit med sin återhämtning efter sin seger över gerillan, de Tamilska tigrarna är inte helt lätt att besvara.

Frågar du regeringen med president Mahinda Rajapaksa i spetsen så kommer det ett mantra av att landet nu är säkert för utländska besökare för att man som enda land i världen lyckats utrota terrorismen. Och att man nu håller på att bygga upp landet igen för hela befolkningen - såväl majoritetsbefolkningen singaleser som minoritetsbefolkningen tamiler.

Men frågar du representanter för den tamilska folkgruppen så får du ett helt annat svar. I norr hålls fortfarande över 250 000 människor i läger som man inte får lämna. I det största, Manik farm, är förhållandena just nu i många stycken omänskliga. Det är regnperiod där och området som bara är ett röjt område mitt i regnskogen översvämmas. Människorna bor i tält där tillgången till vatten och toaletter är mycket begränsad till följd att många insjuknar i diarrér.

Både FN och EU har nu allt mer börjat reagera på att processen med att låta dessa människor få återvända hem går ytterst långsamt. Sri Lankas regering säger att de måste kontrollera alla tamiler innan de kan släppa dem - detta för att man misstänker att det bland de instängda tamilerna även finns anhängare till de Tamilska tigrarna. Ett annat skäl regeringen uppgett är att tamilernas hembyar kan vara omringade av minor.

Men minskälet har avvisats av minröjningsgrupper som sagt att runt 80 procent av området i norr inte är minerat alls. När det gäller kontrollen av tamilerna så har flera av de internationella hjälporganisationerna sagt att de kan hjälpa till i logistiken kring förhören så att det kan gå snabbare. Detta hjälperbjudande har helt avvisats av Sri Lankas regering.

Redan när människorna från krigszonen i norr föstes ihop i dessa läger restes många farhågor om att det fanns en risk att lägren skulle bli permanenta. Att så lite hänt på det halvår som nu gått sedan LTTE besegrades tas av många som ett tecken på att den oron var mer än befogad.

EU har nu satt press på Sri Lanka att konkret visa hur man ska göra med lägren och de misstankar om att det begås brott mot de mänskliga rättigheterna i lägren. Sri Lankas industri har haft ett förmånligt handelsavtal med EU - ett så kallat GSP+-avtal. Det går ut vid årskiftet och Sri Lanka vill ha en förlängning. Men det är ännu inte bestämt om de får det eller ej.

Det är inte farligt att åka till Sri Lanka som turist - om du åker med ett charterbolag så kommer du att från flygplatsen åka direkt till ett hotell vid kusten där du inte kommer att märka något av konflikten. Om du däremot beslutar att till exempel besöka Colombo så kommer du att framförallt se den stora militära närvaron. Du bör ha med dig ditt pass hela tiden för att kunna visa upp i de många checkpoints som finns överallt. Och du får räkna med tungt beväpnad militär i varje gathörn i stadan.

Sedan är det mer en samvetsfråga om man ska åka och turista i ett land där regeringen håller mer en kvarts miljon människor bakom taggtråd endast av skälet att de tillhör en befolkningsgrupp som är annan än majoritetsbefolkningen.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".