Islamister rekryterade på ideell fritidsgård

Flera av de unga män som rekryterats från Sverige av den islamistiska rebellgruppen al-Shabaab, till strider i Somalia, har värvats från en fritidsgård som startades av moskén i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

Ett tiotal personer som Ekot pratat med berättar att ledande i rekryteringen var en ungdomsledare på den ideella fritidsgården Kreativitetshuset.

En av ungdomarna som besökte gården berättar att han kunde ha varit en av dem som åkt. Vi har bytt ut hans röst eftersom han är rädd.

– Han var nära att påverka mig.

Hur då?

– Han var nära att dra in mig i det här.

På vilket sätt var han nära?

– De som blir dödade, jag kunde vara en av dem.

Det den här tonåringen berättar stämmer väl överens med ett tiotal andra unga mäns vittnesmål, om vem som varit ledande i Rinkeby i rekryteringen till de somaliska islamistrebellerna al-Shabaab som strider mot regeringen i Somalia.

Enligt Säpo har al-Shabaab rekryterat ett 20-tal ungdomar i Sverige. Några av dem har dött i striderna.

Mannen som pekas ut som ledande i rekryteringen i Rinkeby är i 30-årsåldern. Han jobbade på en ideell fritidssgård, Kreativitetshuset, som startades av moskén i centrum.

Där visade ungdomsledaren klipp från sajten Youtube som gick ut på att offra sig för sin tro.

– Jag har sett hur de visar upp bilder på krigsoffer, avhuggna huvuden och diverse hemskheter och upprepar samma budskap hela tiden. Det är väldigt slagkraftigt för den som inte är stark nog att stå emot.

För ett år sedan försvann ungdomsledaren från Rinkeby. Vi har gjort upprepade försök att få tag i den före detta fritidsledaren. Enligt våra källor är han i Somalia och har nu en högt uppsatt position inom al-Shabab.

Fritidsgården i Rinkeby i nordvästra Stockholm fick under fyra år över 480 000 kronor i bidrag av idrottsförvaltningen.

Men när de ansvariga på kommunen förstod att flickor och pojkar hölls åtskilda, drog de in bidraget. Våren 2008 lades ungdomsgården ner.

Men enligt Säpo så fortsätter rekryteringen i svenska storstäder. För ett par av dem som värvades från fritidsgården har det slutat illa, eller så som ungdomsledaren förutspådde.

– Han sade att man skulle komma till paradiset. En enkel biljett till paradiset.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Karin Wirenhed
karin.wirenhed@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".