Personer i Rinkeby hotas av al-Shabab

Anhängare till islamistgruppen al-Shabab i Rinkeby i nordvästra Stockholm hotar personer som anses motverka gruppen.

Igår berättade Ekot hur unga män rekryterats av en ungdomsledare på en fritidsgård där, till att strida för islamistrebellerna al-Shabab i Somalia.

En av dem som hotats är en man som vi kallar Ibrahim som bland annat hotats på ett chattforum.

Hoten mot Ibrahim började efter att han synts tillsammans med den somaliska regeringen som var på Skandinavienbesök i somras för att tala emot al-Shabab.

– Jag hörde hur de diskuterade en hel natt och visade ett foto på mig. De sa att jag inte var värd att skjuta. För en kula kostar pengar och därför skulle de slakta mig.

Hoten mot Ibrahim har fortsatt. Han har blivit hotad både per mejl och telefon. Ibland ringer det riktigt mycket.

– Nyligen, på jobbet när jag hade rast, ringde de sju gånger med personer från Somalia som hotade mig. De sa: "du hindrar våra ungdomar som vill åka och kriga". De ringde på jobbet på mobilen.

Ibrahim är inte ensam om att bli hotad. Två andra personer Ekot har talat med har utsatts för mordhot.

Det tiotal personer Ekot har pratat med är alla rädda. Efter att ryktet spridit sig att de pratat om rekryteringen till al-Shabab med journalister har personer Ekot pratat med utsatts för starka påtryckningar att hålla tyst.

– De är väldigt farliga, säger en kille som inte vill medverka med röst eller namn.

Hur då farliga?

– De kan få fler ungdomar att bli dödade så självklart är de farliga.

Men när Ekot frågar vad polisen säger så visar det sig att han inte har gjort någon polisanmälan. Ibrahim menar att en polisanmälan skulle innebära att det blev ännu farligare för honom.

Det skulle också göra att det blev svårare för honom att prata med dem som riskerar att bli rekryterade till kriget i Somalia.

– Jag tror det kan bli svårare för mig att prata med ungdomar. De kommer att säga att "han är emot hos, han gick till polisen". Det kan bli ännu farligare. Det kanske finns en ung kille som är hjärntvättad som kommer och dödar mig.

Kajsa Norell
kajsa.norell@sr.se

Karin Wirenhed
karin.wirenhed@sr.se

i samarbete med Sveriges Radio International.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".