Fortfarande är många barn undernärda

Andelen undernärda barn minskar men utvecklingen går sakta. Nästa vecka ska FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, hålla i ett möte om alla människor som inte har tillräckligt att äta. Men få statsöverhuvuden har anmält att de kommer.

I en aktuell rapport från FN:s barnfond Unicef slås fast att undernäring har varit en bidragande orsak för vart tredje dödsfall bland små barn i utvecklingsländerna. Det finns 200 miljoner barn under fem år som lider av näringsbrist i världen.

Enligt rapporten växer nästan 200 miljoner barn i utvecklingsländerna mindre än normalt och är sjuka på grund av näringsbrist under de första levnadsåren. 90 procent av de undernärda som inte växer i normal takt finns i Afrika och Asien.

Unicef konstaterar att man framgångsrikt och kostnadseffektivt kan bekämpa undernäringen. Att ge näringstillskott är ett exempel på bra förebyggande arbete. Fler än dubbelt så många barn under fem år får i dag A-vitamin jämfört med 2000. I rapporten konstateras att vettig kost kan, tillsammans med "enbart amning" de sex första levnadsmånaderna, minska barnadödligheten med 12 till 15 procent i utvecklingsländerna.

Vid FAO:s möte om svälten i världen nästa vecka ska de ledare som kommer ta sig an de så kallade millenniemålen om att halvera antalet hungrande människor år 2015. Åtminstone ett viktigt mål ser inte ut att nås. Jordbruksbiståndet befaras inte nå de 300 miljarder kronor om året som det funnits förhoppningar om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".