President Dmitry Medvedev. Foto: Sergey Ponomarev/Scanpix.

Medvedev höll kritiskt tal till nationen

Rysslands president Dmitrij Medvedev höll i dag sitt årliga tv-sända tal till nationen. Det var ett i långa stycken kritiskt tal om de strukturella problemen i det ryska samhället.

Den gången var det våra fäder och farfäder som segrade, nu är det vi som måste segra, avslutade Dmitrij Medvedev det en timme och 40 minuter långa talet. Därmed kopplade han ihop Sovjetunionens seger över fascismen under Andra världskriget med de utmaningar som dagens ryska samhälle står inför om det ska kunna utvecklas.

Den första halvan av det tv-sända talet ägnade Medvedev åt den ekonomiska omstrukturering som landet enligt den ryske presidenten måste genomföra för att överleva. Budskapet gick ut på att Ryssland fortfarande vilar på ett sovjetiskt samhällsbygge med ineffektiv ekonomi och svag demokrati. Nu är det dags för vår generation ryssar att göra oss hörda, sa Dmitrij Medvedev i talets inledning.

Som exempel på förändringar vill Rysslands president minska statens ägande i näringslivet, sluta stödja ineffektiva företag och bekämpa den så utbredda korruptionen.

Under talets andra hälft ägnade sig Dmitrij Medvedev åt frågor som utbildning, forskning och ökat stöd till tekniska innovationer. Dessutom uppehöll han sig vid den allvarliga situationen i de ryska delrepublikerna i norra Kaukasus där våld och terrordåd blivit en del av vardagen.

Medvedev efterlyste satsningar på social och ekonomisk utveckling i det extremt fattiga området istället för att enbart försöka lösa problemen med militära insatser.

Den ryske presidentens tal till nationen genomsyrades av självkritik och maning till förändring på ett sätt som Ryssland inte har hört på många år. Nu återstår att genomföra reformerna.


Fredrik Wadström
fredrik.wadström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".