Afghanistan

Kritiskt tillstånd för två av svenskarna

Uppdaterad: 20:25
Tillståndet för två av de svenska soldater som i går skadades allvarligt när deras fordon körde på en sprängladdning i Afghanistan är fortsatt kritiskt.

Fem svenska soldater och en afghansk tolk färdades i det fordon som i går körde på en hemmagjord sprängladdning när de var ute och patrullerade. Tolken omkom medan svenskarna skadades. Tre fick mindre eller lindriga skador och två skadades allvarligt. Och tillståndet för dem har alltså försämrats under dagen. Det pågår fortfarande en medicinsk bedömning för att avgöra när de kan transporteras till Sverige för vård.

Som det ser ut nu kommer en av soldaterna vara kvar i väntan på det ordinarie avlösandet senare i november. De två soldater som fick lättare skador har nu landat i Sverige, och förs till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Händelsen har påverkat övriga svenska soldater. På plats i det svenska lägret finns pressofficeren Henrik Klingberg.

– Läget är förändrat. Det pågår kamratstöd, gruppsamtal och det finns även möjlighet till enskilda samtal. Vi försöker att informera vår personal så gott det går med den information vi har så det inte ska känna sig utanför eller ovetande. Vi måste se över det här och samla information kring händelsen. Sedan får vi göra en utvärdering av det, pressofficeren Henrik Klingberg.

Den afghanska tolk som dödades i samband med bomben hedrades i dag för sitt mod och engagemang vid en ceremoni i det svensk-finska lägret i Mazar-i-Sharif. Exakt vad som hände, vilken utrustning soldaterna hade och hur tolken var utrustad utreds. Enligt Mohammed Sharif Saiidi som tidigare arbetat som tolk säger att lokala tolkar ofta väljer att inte använda skyddsutrustning.

– De har jättedålig kunskap om krig, de räknar sig som modiga och använder det inte så ofta skyddsväst, hjälmar och sånt, säger Mohammed Sharif Saiidi.


Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".