jas gripen

SAAB anklagas för oschyssta metoder

Den franska flygplanstillverkaren Dassault anklagade på torsdagen Saab för smutsigt spel vid förhandlingarna med Brasilien om landets inköp av jaktflyg.

Vid en presskonferens i huvudstaden Brasilia sade det franska bolagets brasilianska dotterbolag att både Saab och amerikanska Boeing försökte nå fördelar genom att påstå att det franska jaktplanet Rafale var för dyrt.

– Olyckligtvis så har våra konkurrenter börjat göra allmänna uttalanden som inte stämmer med verkligheten i ett försök att påverka beslutet, sade Jean-Marc Merialdo vid presskonferensen.

Det franska jaktplanet Rafale anses vara favoriten hos de brasilianska inköparna. I ett gemensamt uttalande för två månader sedan har Brasiliens president Lula da Silva och franske presidenten Nicolas Sarkozy enats om att konkreta förhandlingar om försäljningen av 36 plan skulle inledas.

Saab hoppas dock fortfarande kunna exportera Gripen, medan Boeing vill sälja F/A-18 Super Hornet till Brasilien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".